Menü megnyitása

Egy községi óvodapedagógus naplójegyzetei

2020. április 3.

A mi digitális átállásunk naplója, Dráva Kincse Óvoda és Konyha, Drávaszabolcs

Kedves naplóm ….

2020. 03. 13. (péntek)
Ma köszönettel és könnyekkel teli délelőtt elbúcsúztunk egy igen kedves, nyugdíjba vonult kollégánktól, akinek hiánya még sokáig belekarmol mindegyikünk mindennapjaiba.

2020. 03 .15. (vasárnap)
Kihirdetésre került, hogy az iskolák digitális oktatásra állnak át. Rendkívüli közleményben értesítettük a szülőket, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel csak indokolt esetben fogadjuk hétfőn óvodásainkat.

2020. 03. 16. (hétfő)
Három gyermek volt velünk. És a bizonytalan helyzet ellenünk.

2020. 03. 17. (kedd)
Polgármesterünk a teljes bezárás mellett döntött. Gyerekzsivajtól mentes övezetté váltunk.

2020. 03. 18. (szerda)
Nagy energiákat fektettünk a takarításba… három napig is eltartott. A kétkezi munka letisztultsága segített a csoportszobák és ötleteink rendszerezésében is.
Kollektívánk több éve innovatív folyamatokat generál és valósít meg. Így tudtuk létrehozni a „Társasjáték - Társasjáték!” tehetséggondozó programunkat, mellyel nyílt napjaink/heteink alkalmával több, mint 200 érdeklődő ismerkedett meg. Létrehoztuk a TEFOM TEhetségFOglalkozások Megosztása jó gyakorlatunkat. Bátran voltunk úttörők az óvodapedagógusok online terében. Létrehoztunk egy youtube csatornát, online –tantermet, e-learning programot , scrapbook naplót QR kóddal, ami a bemutatkozó kisfilmünkre irányít, van a Digitális Módszertárba feltöltött tervezet-csokrunk, használjuk a „kakaóbiztos számítógépet”, simát is, és Robot Egeret is programozunk a gyerekekkel.

Keresünk, kutatunk, inspirálódunk, könyvekből ritkábban, porillatú régi tervezetekből IS ritkán, kép-, és videó megosztó felületeken NEM ritkán, közösségi portálokon SEM ritkán. Igen, igen… mi is épp úgy, mint minden pedagógus, kipróbálunk, felhasználunk, átalakítunk, adaptálunk, hogy mosolyt varázsoljunk saját és neveltjeink arcára.

2020. 03 20. (péntek)
Ma is van még kalamajka, és alakul a helyzet. Megbeszéltük, hogy hétfőtől a kolléganők otthonról szeretnék folytatni a munkát.

2020. 03. 23. (hétfő)
Robbantottunk! Rátaláltunk egy online felületre, ami úgy működik, mint egy faliújság. Kézenfekvő, hogy a padlet.net lesz az eszköz az óvodai tartalom megosztására. Ma már jöttek is az ötletek. Nóri néni délután egy óra körül el is küldte az első padlettünket. Hát igen, ennyi idő kellett neki, tudom, hogy ügyes.
Délután két órakor Timi néni is bejelentkezett. Ez a hét is a Víz Világnapja körül szerveződött volna. Vasárnap volt a jeles nap és mára „Láss csodát!” ebben a témában négy saját készítésű wordwall játék került ki a keze alól. Hát igen, ennyi idő kellett neki, tudom, hogy ügyes. Egy óra telt el, Anita néni is küldeni kezdte az anyagokat. Tudtam, hogy…ügyes.

Hétfőn így néz ki a padletünk: egy nap alatt közel 20 000 elérésünk van. Egyre több embernek tetszik és a megosztások is sűrűsödnek.

Még mindig hétfő. Este nyolc óra körül mindenkit elkapott a gépszíj. Valahogy így:

„Hogy lehetne még jobb a felület?”
„Ez olyan mint egy online napló!”
„Legyenek rajta saját tartalmak, ne csak belinkelt dolgok.”
„Húú ez jó, csinálok wordwall játékokat rá!”
„ Én felveszem a furulyajátékot, amit mese előtt szoktam fújni.”
„Jaj, én nem merek mesét mondani a világhálón.”
„Átláthatóbbnak kellene lenni!”
„Nem tudtam feltölteni a videót. Lehet, hogy kicsi a tárhely?”
„De menő! Remélem, tetszeni fog a szülőknek!”
”Tényleg legyen szülőknek szóló rovat..."

Egy óra múlva….előfizettünk mindkét felület szolgáltatásaira, hogy többet tudjunk kihozni belőlük. Hogy miből? Ezt mindenkinek a képzeletére bízom.

2020. 03. 24. (kedd)
Délelőtt sok-sok intéznivaló, főzőkonyha, ebédkiszállítás, óvodás, iskolás, étkezők… Kérnek – nem kérnek, ki kérhet - ki kaphat, kiszállítjuk - jönnek érte, egytálétel -leves+ főétel, tízórai, uzsonna….
13.30 körül végre jó hír! Új formájában elkészült a padlet-ünk, faliújságunk, rovatonként rendszerezve. Ez csak a fele! Amire büszkék lehetünk, igazi csapatmunka eredménye! Úgy érzem, elkapott minket a flow. Így születhetett meg 2 nap alatt egy tudásmegosztó felület, amin óvodásaink barangolhatnak. Azt hiszem, a szakértő kollégák elfelejthetik az IKT kompetenciáink boncolgatását. Ezt a képességünket majdnem csúcsra járattuk. Azért merem ezt mondani, hogy majdnem, mert itt nem álltunk meg.

2020. 03. 25. (szerda)
Amint beértünk az oviba, kitaláltuk, hogy óvodásainknak egy polip alkotó elemeit küldjük haza. De hogyan? Mivel óvodánk minden gyermekének jár az ebéd, hazaküldjük az ebéddel a barkácsolnivalót. De hogyan készítik el a gyerekek, ha a szülők sem mernek-tudnak nekiállni? Terveztünk, rajzoltunk, másoltunk, vágtunk, szortíroztunk, majd nekiláttunk elkészíteni a polipot és fázisonként lefényképeztük. A fényképeket ppt. fájlba illesztettük és videóként mentettük.

2020. 03. 26. (csütörtök)
Ma már videót is tudunk felvenni, méghozzá zenei aláfestéssel!

2020. 03. 27. (kis szombat)
Pihi és köszönő bejegyzés az oldalunkon:
Tényleg ismét elnyertük az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet!

2020. 03. 28-29. (hétvége)
Nemcsak adunk, kapunk is! Ez az ötletekre ugyanúgy vonatkozik, mint a segítségnyújtásra. Vezetők, óvodapedagógus, tanító, fejlesztő pedagógus csoportok tagjai gratulálnak, örvendeznek, hogy megosztjuk velük a padlet.net felületben rejlő lehetőségeket, hogy inspirációt nyújtunk ebben a nehéz helyzetben, hogy saját ötleteiket, gyakorlatukat rendszerbe foglalva tudják szülőközösségüknek és óvodásaiknak tolmácsolni.

Szívesen segítünk, hiszen mi már TEFOM.(Tehetség Foglalkozások Megosztása) csoport vagyunk. Azért a hétvégén még születik ez-az.

Megtanultunk feladatlapokat-képregényeket szerkeszteni, s ezekről videót készíteni

2020. 03.30. (hétfő)
Ma ismerkedünk a sutori nevű felülettel. Nagyon érdekes! Vajon mit hozunk ki belőle?

 

A naplót a Dráva Kincse Óvoda Tehetségponttól Bátkiné Mészáros Viktória osztotta meg a Matehetsz-szel.