Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kézben erősek

2015. április 30.

A környezetünk olyan lesz, amilyenné tesszük: különösen igaz ez a Szakma Sztár Fesztivál nyerteseire.

Április végén három napon át tartott, és mintegy tizenötezer látogatót vonzott a nyolcadik alkalommal megrendezett Szakma Sztár Fesztivál.  A Hungexpo területén ingyenesen látogatható program iránt érdeklődők több mint fele a pályaválasztás előtt álló iskolai tanulók közül került ki. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett rangos rendezvényen egy híján negyven szakmában mérték össze tudásukat a Szakma Kiváló Tanulója Verseny, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny legjobbjai. A versenyek bevallott célja a gyakorlatigényes, fizikai szakmák presztízsének és vonzerejének a növelése, ezáltal pedig a kétkezi szakmák népszerűsítése volt. Az elődöntőkön több mint négy és félezer diák vett részt, a válogatókon is több mint négyszázan szerepeltek. Közülük került ki az a közel kétszáz diák, akinek a tudását és felkészültségét a budapesti döntőn értékelték a szakmai zsűri tagjai. A versenyen elért eredményük alapján a tanulók 82 százaléka teljesítette a szakmunkásvizsga feltételeit, és ezzel mentesült a záróvizsga alól.
 

A Szakma Sztár Fesztivál nyertesei. MTI fotó: Kallos Bea
 
Az április 29-i díjkiosztó ünnepségen az elismeréseket Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Parragh László, az MKIK elnöke, Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési alelnöke, valamint Szilágyi János, az MKIK oktatási és képzési igazgatója adta át. Parragh László, az MKIK elnöke hangsúlyozta: fontos megérteni, hogy a szakképzés az alkotó munka örömét jelenti, egzisztenciát teremt, a szakmai tudás jó elsajátítása pedig továbblépési lehetőség a felsőoktatási intézményekbe is. Elmondta azt is, hogy a kamara aktív szerepet játszik a felsőoktatás átalakításában: „ki fogjuk nyitni azokat a kapukat, amelyek egy jó szakmunkás számára továbblépést jelentnek a felsőoktatásba a saját szakmai területén.” A kamara elnöke a nagy autógyárak első embereinek esetét hozta fel példaként: közülük többen szakmunkásként kezdték pályájukat, majd kemény munkával lettek a cég első emberei.
 
A MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) tevékenyen támogatta az idei Szakma Sztár versenyt: a megmérettetés négy faipari kategóriájában (bútorasztalos, épületasztalos, bútoripari technikus, kárpitos) a díjazottak és felkészítő tanáraik számára értékes nyereményeket biztosítottunk. Így mind a négy kategória első helyezettjének 1-1 körfűrészgépet, a második helyezetteknek 1-1 dekopír fűrészgépet, a harmadik helyezetteknek 1-1 kézi szalagcsiszoló gépet, míg a felkészítő tanároknak 1-1 akkumulátoros csavarhúzót, illetve minden helyezettnek négy darabos favéső készletet ajánlottunk fel. A díjakat a rendezvény zárónapján Csemer Patrícia alprojektvezető adta át. 
 
A faipari tanulók támogatásának előkészítése már korábban elkezdődött: az Esélyt a Kétkezi Tehetségeknek pályaorientációs program azért jött létre, hogy a kétkezi szakmák kimagasló hasznosságára és fontosságára irányítsa a figyelmet. Emellett cél volt a fa- és fémesztergályos és -forgácsoló szakmák megismertetése a CNC esztergagép, a kéziszerszámok, a faipari eszközök használatának elméleti és gyakorlati bemutatásával. A programban résztvevő tanulók egy saját munkadarab elkészítése révén sikerélményhez is jutottak. A Tehetséghidak Program két mobil CNC esztergagépet szerzett be, melyekkel idén március eleje és április közepe között öt vidéki szakiskolába látogattak el szakemberek, hogy a 12-14 éves diákokat gyakorlatorientált műhelybeszélgetés során ösztönözzék a pályaválasztás előtt.
 
A balassagyarmati Szondy György Szakiskola, az edelényi Szent Miklós Görög katolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, a mezőcsáti Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde, a bátonyterenyei Fáy András Szakképző Iskola és Kollégium, továbbá a salgótarjáni Borbély Lajos Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium vett részt a programban. A visszhangok igen kedvezőek voltak, a résztvevő diákok közül többen jelezték, hogy faipari szakmák felé kívánnak orientálódni. 
 
A programban közreműködő edelényi diákok így számoltak be iskolájuk honlapján élményeikről: „Tanulságos volt ez a nap, mert sokan bizonytalanul állunk a pályaválasztásunk előtt, ugyanakkor szívesen foglalkozunk mindennel, ami kapcsolatban áll a digitális világgal. Dancsó János asztalosmester különböző munkadarabok elkészítésének szakaszaival ismertetett meg bennünket. Megmutatta, hogyan irányítja a számítógép a fa megmunkálását. Tulajdonképpen a fantáziánkat, a szépérzékünket és némi programozói ismeretet kell használnunk ahhoz, hogy fából készült csodálatos képek, domborművek, bútordarabok, valamint használati tárgyak szülessenek. Sokunkat meggyőzött a kétkezi munka hasznosságáról, fontosságáról és szépségéről.”
 
Végezetül vissza a Szakma Sztárhoz: a megnyitó ünnepségen írták alá azt a megállapodást, ami rögzíti, hogy 2018-ban a legjobb ifjú szakembereket egész Európából összegyűjtő Euroskills versenyt Budapest rendezheti meg. Ez az első eset, amikor rendszerváltó ország nyerte el a rendezés jogát, ez pedig jó eséllyel irányítja majd rá a figyelmet a hazai szakmunkásképzés kiváló eredményeire. 
Szakma Sztár 2015 záróünnepség