Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Informatikai alapismeretek - ECDL tanfolyam

Jelentkezési határidő: 2014. január 31., éjfél
A MATEHETSZ újra megnyitotta az ECDL tanfolyam online pályázati felületét. A részletes, kissé egyszerűsített, viszont négy modul megszerzésére lehetőséget adó felhívás és a jelentkezés módja itt található. A beadási határidő január 31.
Felhívás a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosító számú „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt keretében megvalósuló, informatikai alapismereteket oktató ECDL tanfolyamra.
 
A Tehetséghidak Projektiroda a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosító számú „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt keretében Magyarországon működő tehetségpontok, tehetséggondozó szervezetek, intézmények, civil szervezetek számára felhívást tesz közzé ECDL tanfolyamon (lásd 1. számú melléklet) való részvételre, 14-20 éves, köznevelésben tanuló diákok delegálásával.
 
Az ECDL tanfolyam célkitűzése 
Az ECDL tanfolyam fő célkitűzése, hogy bevonja és támogassa a Magyarországon élő, számítástechnika iránt érdeklődő 14-20 éves diákokat, akik számára a tanfolyam egyrészt kitörési pontot jelenthet, másrészt hozzájárulhat a tehetségük kibontakoztatásához. 
 
Az ECDL tanfolyam bemutatása
A Tehetséghidak Program méltányos és hatékony segítséget kíván nyújtani a 14-20 éves, köznevelési intézményekben tanuló fiatalok részére. A sikeresen elvégzett ECDL tanfolyam hosszú távon megtérülő befektetést jelent a résztvevő diákoknak, ami hozzájárul az iskolai sikerességükhöz és nagymértékben elősegíti későbbi munkapiaci integrációjukat.
 
A Tehetséghidak Program támogatásával országosan valósulnak meg az ECDL tanfolyamok 40 órában, és vizsgával zárulnak. A tanfolyamokat a következő tematika alapján szervezik meg:
1. modul: Számítógépes alapismeretek 
2. modul: Online alapismeretek
3. modul: Szövegszerkesztés 
4. modul: Prezentáció
Minden modul vizsgával zárul. A részvétel és a vizsgák díját is a Tehetséghidak Program finanszírozza minden résztvevőnek.
A 15 fős kezdő és haladó csoportoknak szóló ECDL tanfolyamok 2014. március 22-től indulnak. Egy alkalommal (szombatonként) 8 órát tartanak meg, így 5 szombaton keresztül lesznek tanfolyamok, a következő városokban:
Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Hatvan, Kaposvár, Kállósemjén, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Szeged.
 
A sikeresen vizsgázókat a Tehetséghidak Projektiroda műszaki ajándékcsomaggal jutalmazza.
 
Célcsoport
• 14-20 éves köznevelési intézményekben tanuló diákok.
 
Pályázók köre
• Tehetségpontok,
• További tehetséggondozó szervezetek, intézmények,
• Civil szerveztek
 
Pályázói feltételek:
• Ajánlólevél a delegáló intézménytől, szervezettől
• Kitöltött online jelentkezési lap.
• Egy szervezet, intézmény legfeljebb öt diákot delegálhat.
• Kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozat, melyet az első oktatási alkalommal kell az oktatónak átadni.
A jelentkezésnél előnyt élveznek azok a szervezetek, intézmények, amelyek részt vettek „Az Én Gyermekem is Tehetséges” programsorozatban.
 
A program minden költséget támogat, kivéve a következő költséget:
• Utazási költség. A program helyszínére való eljutást minden résztvevőnek egyénileg kell megoldania.
 
Jelentkezés módja, határideje
Az 2014. január 31.  24.00 óráig várjuk a jelentkezéseket az online pályázói felületen.
 
***
 
1. számú melléklet
Mi az ECDL?
ECDL: Európai Számítógép-használói Jogosítvány - European Computer Driving Licence
Az ECDL az Európai Unió által támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvány, amely nem elsősorban az informatikai, hanem a felhasználói ismereteket, az informatikai írástudás meglétét hivatott igazolni.
Az ECDL finn ötlet alapján 1996. óta létezik. Az ECDL gyártó független, minőségbiztosított, decentralizált módon megszerezhető és világszerte kellőképpen elterjedt, ezáltal az egyetlen, amely minden szempontból megfelel az EU e-Europe akcióterveknek. A bizonyítványt az EU csaknem valamennyi kormánya elismeri.
Az ECDL széles körű, megalapozott tudással felkészít a várható munkaerő-piaci kihívásokra.
Az ECDL célja
Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljes értékű tagjává válhasson. Számokban kifejezve a cél, hogy Magyarország lakosságának 6-8% igazolt módon informatikai írástudóvá váljon.
Kinek és miért jó?
Az ECDL megbízható (a PC használatához szükséges valamennyi ismeretet garantálja), egyszerű (konkrét követelményrendszere van, moduláris formája számos előnyt jelent), minőség-orientált (az EU által támogatott, és a nemzetközi ECDL Alapítvány által felügyelt vizsgarendszer), végül, de nem utolsósorban pedig független, azaz készségeket alakít ki, amelyek a hardver és szoftver típusától függetlenül biztosítják az alapvető alkalmazásokban való jártasságot.
Az ECDL tanfolyam bátran elkezdhető 6-99 éves korig bárkinek, aki eddig még nem kapott lehetőséget arra, hogy megismerje az informatika varázslatos világát.