Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Beszámoló a 2016-os Felfedezettjeinktől: Molnár József Dénes

2016. november 29.

24 éves - Debrecen

Felfedezettjeink – 2016. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) pályázata - különdíj és PREZI díj
 

A Túl a Tárán program alapítói mertek nagyot álmodni, mégpedig, hogy megvalósul Magyarország patikáiban a gyógyszerészi gondozás, és az emberek azért keresik fel a gyógyszerészt, hogy teljes útmutatást kapjanak a gyógyszeres terápiával kapcsolatban. A gyógyszerészi gondozás legfontosabb ismérve a betegközpontúság.

A 2016-ban meghirdetett Felfedezettjeink pályázat nem várt változást hozott a társaságunk életébe. Meggyőzött minket arról, hogy megéri lelkesnek, és kreatívnak lenni, ezért tovább folytattuk a munkánkat. Minden erőnket bevetve próbáljuk megvalósítani a tervünket, hogy közelebb kerüljünk ahhoz, hogy Magyarország minden patikájában megvalósuljon a gyógyszerészi gondozás.

Már régóta elvárt, és megkövetelt feladata a patikában dolgozó gyógyszerészeknek, hogy gyógyszerészi gondozást folytassanak. Jelenleg a betegeinkkel való kommunikációra néhány percnél alig van több időnk a betegek hosszas sorban állását követően. A megfelelő tájékoztatás időigényessége miatt a betegek várakozási ideje még tovább növekedne, ezért ezt nehéz lenne megvalósítani rohanó világunkban.

A Túl a Tárán programmal célunk egy igény kialakítása a gyógyszerészi gondozásra. Szeretnénk megmutatni, hogy megéri várni arra, hogy a gyógyszerész átnézze a gyógyszerkölcsönhatásokat, gazdaságosabbá tegye az amúgy is drága gyógyszerkiadásokat, és szűrje a gyógyszer-mellékhatásokat, ezáltal megbizonyosodva a terápia helyességéről.

Az igénykialakítás érdekében több feladatot is megszerveztünk, amelyek közül talán az egyik legfontosabb a hivatalos honlap megvalósítása volt. Egy grafikus és honlapszerkesztő közreműködésével végre hivatalosan megtalálhatóak vagyunk internetes oldalunkon. A honlap nem csak a gyógyszerészek munkáját fogja bemutatni, hanem lehetősége lesz a betegeknek tájékozódni arról, hogy a tüneteik alapján szükséges-e orvoshoz fordulniuk az adott problémával, vagy elegendő a gyógyszerészüktől tanácsot kérni a patikában. Ehhez rengeteg külföldi és hazai szakmai ismeretanyagot szereztünk be, így irodalmakkal tudjuk alátámasztani, hogy a tünetek súlyossága alapján szükség van-e orvosi ellátásra.

A következő lépcsőt a fiatalok oktatása jelenti a gimnáziumokban. Ez várhatóan 2017 januárjától fog megvalósulni Debrecenben. Bár erre a korosztályra nem jellemző a rendszeres gyógyszerszedés, úgy gondoltuk, hogy a fiatalok körében még elérhetünk szemléletváltozást a nem megfelelő gyógyszerhasználattal kapcsolatban.

A Túl a Tárán szervezet ismertetése már elkezdődött Debrecenben, mivel a Debreceni Egyetem Alumni magazinjában (DEja vu) megjelent cikkben olvashatnak rólunk az érdeklődők. A Túl a Tárán program a gyógyszerész szakmának szeptember 7-én lesz hivatalosan bemutatva a MOSZ konferencián (Magángyógyszerészek Országos Szövetsége), ahol beszámolok arról, hogy milyen fejlesztéseket szeretnénk véghez vinni, hogy a gyógyszerészi gondozás megvalósulhasson a patikai gyakorlatban.

Végezetül el kell mondjam, hogy a Túl a Tárán program kezdő lépéseit a Nemzeti Tehetségprogram Felfedezettjeink pályázatának köszönhetően tudtuk megvalósítani. Egy szervezet életében mindössze egy motivációra van szükség ahhoz, hogy a lelkes fiatalok által működőképes maradjon. A pályázat az anyagi támogatás mellett ezt a motivációt is megadta nekünk, azáltal, hogy értékelte eddigi munkánkat, lelkesedésünket és terveinket. Ezúton is szeretnénk megköszönni ezt a támogatást, és belénk fektetett bizalmat!