Menü megnyitása

Kalászi Marianna

17 éves - Debrecen
Felfedezettjeink, 2011.
biológia, kémia

Mariannát már kisgyermekként magával ragadta természettudományok szépsége. 2008-ban a debreceni Tóth Árpád Gimnázium speciális biológia- kémia tantervű osztályába felvételizett, sikeresen. Mindig is arra törekedett, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából, s ez a tanulmányait is meghatározza. Kisiskolás kora óta kitűnő tanuló, számos versenyen vett részt sikerrel. Ezek mellett többször vett már részt az iskolánkban megrendezett diákkonferenciákon előadóként is.

Jelentősebb eredményei az elmúlt években:

  • Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny döntőjén elért 15. helyezés (2010
  • Curie Környezetvédelmi Emlékverseny döntőjén elért 6. helyezés (2010)
  • Szerkő Környezeti Nevelési Egyesület és a Debreceni Városi Könyvtár által rendezett Gondolatébresztő pályázaton képzőművészeti kategóriában elért 3. helyezés (2009)
  • Hevesy György Kémia Országos Kémia Verseny megyei fordulóján elért 3. helyezés (2008) 

A Curie Környezetvédelmi Versenyen, mint döntős csapat, azt a feladatot kapták, hogy lakhelyükön egy olyan természeti vagy épített értéket mutassanak be, amely nincs védelem alá helyezve, bár erre szükség lenne. Választásuk Debrecen utolsó járványtemetőjére esett, amely egyedülálló jelentőségű Debrecen történetében. A készülés során alapos kutatómunkát végeztek, valamint a helyszínre kilátogatva próbálták a sírkerti részét megtisztítani, s kezdeményezték Debrecen önkormányzatánál a kegyeleti hely védetté nyilvánítást és rendszeres gondozását.

Ezeket a versenyeket követően a nyár elején eredményesen pályázott a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett „AKI kíváncsi kémikus” nyári kutatótáborára. A tábor során egy nagyszerű hetet tölthetett el az MTA Kémiai Kutatóközpontjában. Újszászy Kálmán, tudományos munkatárs vezetésével a borok élettanilag fontos alkotóelemeivel foglalkozott, s ezen belül is kiemelten egy jelentős antioxidánssal, a resveratrollal kapcsolatban végzett kutatásokat.

Ezt követően a Szolnoki Főiskolán a Tehetségsegítő-hálózat alakuló konferenciáján képviselte a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumot, s előadást tartott a gimnáziumban működő BIOCÉN Klub szerteágazó munkájáról.

 

Kapcsolódó intézmény, szervezet: