Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Átadták a 2016-os Bonis Bona díjakat

2016. június 3.

Életműdíjat vehetett át többek között Szendrő Péter professzor, a MATEHETSZ alelnöke

"Közös kincs a tehetség, ha segítik a fiatalokat tehetségük kibontakozásában, a tudományokban, a művészetekben vagy a sportban elért sikereik az egész közösség hasznára is válhatnak" - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért elnevezésű díjak átadásán a Magyar Nemzeti Múzeumban arról beszélt: a kormány azt akarja elérni a támogatásokon keresztül, hogy Magyarországon ne vesszenek, ne kallódjanak el a tehetséges fiatalok, és kibontakozásukat pénzügyi nehézségek ne akadályozzák.

A 2008-ban - húsz évre szólóan - elindított Nemzeti Tehetség Programot értékelve azt mondta, sikerült az Országgyűlésben konszenzust teremteni, a programot valamennyi párt támogatta, ennek köszönhetően évente 350 ezer fiatalnak segíthetnek tehetsége kibontakoztatásában. Közös sikernek nevezte azt is, hogy mára Magyarországon a tehetséggondozásról nemzeti közmegegyezés alakult ki. Erre utalva közölte, tavaly 333 ezren ajánlották fel adójuk 1 százalékát a Nemzeti Tehetségprogramra, ez idei forrásként 2,8 milliárd forintot jelent.

A Bonis Bona díjakat tehetséggondozó, tehetségfejlesztő és életmű kategóriákban osztották ki; idén először szervezeteket is lehetett jelölni.

Életműdíjat vehetett át:

  • Szendrő Péter professzor, a gödöllői Szent István Egyetem egyetemi tanára,
  • Snétberger Ferenc Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző és
  • Singer János pszichológus, a budapesti Káldor Miklós Kollégium igazgatója.

Kiváló tehetséggondozó szervezetként díjat kapott:

  • a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány,
  • a badacsonytördemici Színvonal a Művészetoktatásban, Tehetséggondozásban Tehetségpont,
  • a Csányi Alapítvány a Gyermekekért,
  • a szabadkai Vajdasági Tehetségsegítő Tanács
  • és a Kutató Diákokért Alapítvány.

A Bonis Bona elismerést 2013-ban alapították, pénzügyi fedezetét a Nemzeti Tehetség Program biztosítja. Eddig 700-nál többen vehették át az elismerést.

Gratulálunk a díjazottaknak!