Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A digitális technológia és a mesterséges intelligencia a lányokat is érdekli

2020. június 4.

Fiatal lányoknak rendezett mesterségesintelligencia-versenyt a Microsoft Magyarország és a Logiscool Digitális Tudásért Alapítvány

A DigiGirlz AI Challenge elnevezésű többfordulós online versenyre 7-18 éves fiatal lányok nevezhettek alkotásaikkal a mesterséges intelligencia témakörében. A több mint 200 beérkezett pályamunka bizonyítja, hogy a lányok otthon vannak a kódolásban, kreatívak, s cseppet sem maradnak le fiú kortársaiktól e téren.
 A 7-11 éves kategóriában a DigiGirlz AI Challenge fődíját egy 10 és 12 éves zenész testvérpár nyerte el, Csillag Aranka és Csillag Mária, akik legóból okosrobotot építettek, amely a mesterséges intelligencia (MI) segítségével képes táncra perdülni, ha zongoráznak neki. 
A dobogóra igen érdekes robotok, illetve applikációk is kerültek: a 11 éves Fenyőházi Panna például 3D robotot nyomtatott és programozott be, mely kérésre vicceket mesél, Szöllősy Réka pedig novellát írt egy kis robotról.
Az idősebbek között Habuda Zsófia a koronavírus elleni hatékony védekezést szolgáló applikációval állt elő, Tóth Jázmin pedig saját fejlesztésű áramkörét mutatta be egy videóban.

Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing és operációs igazgatója szerint a DigiGirlz olyan példaképeket mutat a lányoknak, akik – az előítéletekre rácáfolva – bebizonyították, hogy képesek helytállni a technológia világában és kedvet csinálhatnak más lányoknak a digitális szakmákban való elhelyezkedéshez. A mostani verseny legjobbjai is ilyen példaképekké válhatnak.

Pixabay.com