Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Nyári táborok a Nemzeti Tehetség Program keretében

2017. augusztus 17.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) idén négy tábort szervezett a Nemzeti Tehetség Programba bevont gyerekek számára.

Idén nyáron a Matehetsz szervezésében összesen mintegy 200 fő, 10-18 éves tanuló vett részt a speciális tehetségfejlesztő programelemeket is tartalmazó egyhetes táborokban Lovasberényben, illetve Kerecsenden. A készségfejlesztés mellett a táborokban hangsúlyt kapott a természettudomány, a történelem, a művészet, a zene és a sport ezáltal segítve a fiatalt, hogy tehetségének megfelelően minél jobban felfedezze saját erősségeit. A folyamatosan jelen lévő pedagógus és pszichológus segítők mellett meghívott kiválóságok és felnőtt-ifjú tehetségek is érkeztek a táborba, akik saját szakterületükről tartottak inspiráló és interaktív előadásokat. Látványos természettudományos kísérletek, történelem, tánc, elsősegélynyújtás, zeneszerzés, hangszerbemutató, robotika, biológiai kutatások szerepelnek a programban. Pályaorientációs céllal a programot a Magyar Honvédség jóvoltából helyszínre érkező katonai helikopter bemutatója is színesítette. Mindezek mellett a segítő szakemberek vezetésével többféle önismereti és kommunikációs játék, valamint közös élmény várta a fiatalokat: vetélkedők, „beugró”, élménypedagógiai foglalkozás, sárkányhajózás a Velencei-tavon stb.

„A Matehetsz már több mint egy évtizede valósít meg EU-s és hazai források felhasználásával tehetségsegítő programokat. Most futó programunk a Nemzeti Tehetség Program kereteiben megvalósuló Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt, melynek során 2020-ig ötvenezer, köznevelésben tanuló diák kap lehetőséget tehetségének fejlesztésére, a legkülönfélébb támogatási megoldások formájában. Az idei évben indult el a tehetségsegítés egész országot lefedő, személyes tehetségtámogató rendszere is, a tutorhálózat, amelynek keretében a projekt végéig több mint 3000 tanuló fog személyes segítséget, tutorálást kapni egy-egy éven keresztül, komplex szempontrendszer alapján, tehetségterülettől függetlenül.” – mondta Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke