Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Országos szavalóverseny a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában

2019. február 26.

2019. február 22-án VIII. alkalommal került megrendezésre a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda szervezésében a Wass Albert Országos Vers- és Prózamondó Verseny.

Az alábbiakban a szervezők beszámolóját közöljük. 

A rendezvény ünnepi istentisztelettel és megnyitóval vette kezdetét a református templomban. Virágné Katona Zsuzsanna az intézmény igazgatója köszöntőjében kiemelte: „Az erdélyi születésű Wass Albertet élete derekán hazájától és szülőföldjétől távol száműzetésbe kényszerítette a politika, de még így is a magyar egyetemes kultúra terjesztésében örökkön élő érdemeket szerzett. Az erdélyi író műveiből az áradó hazaszeretetet érezzük. Aki ezt megtanulja, közelebb kerül Istenhez, s aki közelebb került Istenhez, szorosabb kapcsolatot ápol embertársaival is”.

Az országos szavalóverseny nagy érdeklődésnek örvend: az ország 22 településéről, 26 általános iskola, mintegy 100 diákja versenyzett 7 kategóriában. Nagy öröm, hogy évről- évre ennyien megtisztelik a versenyt jelenlétükkel és aktívan közreműködnek Wass Albert szellemi hagyatékának őrzésében és ápolásában. A zsűri tagjai elismert költők, írók, tehetségfejlesztő szakemberek, voltak, többek között Bajor Péter: a MATEHETSZ ügyvezető elnöke, Tomanek Gábor és Sziki Károly színművészek, Béres Mária a Tiszazugi Földrajzi Múzeum igazgatója, tehetségfejlesztési szakértők, szakvizsgázott drámapedagógusok.

Minden kategória I-III. helyezettjét a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége meghívta a tehetségfejlesztő programjában való tehetség-tanácsadásra és 80.000 Ft értékű ösztöndíj pályázati lehetőségére.

2018 és 2019. február közötti időszak Wass Albert születésének 110., halálának éve 20. évfordulója tiszteletére tartott emlékév volt.  A ”25 órás Wass Albert felolvasó maraton a Kárpát- medencében és azon is túl” elnevezésű programhoz is csatlakoztak a versenyen részvevő iskolák.

A rendezvény fő támogatói voltak: Törökszentmiklósi Református Egyházközség, Nemzeti Tehetség Program, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Törökszentmiklós Városi Önkormányzat, Panoráma Világklub.

„Segítsétek egymást, magyarok, fogjatok össze, magyarok… szeressétek egymást, magyarok!”  /Wass Albert/

Ehhez a szép eszméhez csatlakozik minden esztendőben a Bethlen Gábor Református Általános Iskola. Istennek legyen érte hála!

Összefoglaló videó az eseményről