Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Templeton Fellow-k: a ma hősei, a jövő ígéretei

2016. augusztus 1.

Bemutatjuk azokat a Junior Fellow-kat, akik a Program kezdete óta tehetségükkel máris magukra vonták ország-világ figyelmét.

A Magyar Templeton Programba húszezer jelentkező közül beválogatott 315 fiatal mindegyike kiemelkedő valamiben. Közös bennük, hogy az átlagnál jóval magasabb kognitív képességekkel rendelkeznek, de ezen felül számos további készségeik, személyiségjegyeik teszik őket rendkívülivé és egyedivé.Helyi, regionális és országos médiumokban egyaránt szerepeltek Templeton Fellow-k az elmúlt hónapok során, többen nemzetközi konferencián is előadtak. A róluk megjelent és általuk írt cikkekből szemezgetünk.

Balogh Ádám, 17 éves kémikus

Ádám már 3 éve járja az országot egy társával, hogy iskolákban, tudománynépszerűsítő rendezvényeken kémiai előadásokat tartsanak. Egy évben akár 15-20 bemutatóra is sort tudnak keríteni, és kémiai kísérletekről vetítenek saját készítésű videókat. Ádámmal a kerületi újság készített interjút.

Botlik Bence, 16 éves természettudós

Bencével nem más, mint a programbeli csoportfacilitátora készített egy tartalmas interjút.  A 16 éves Fellow arról mesél, hogy minek köszönheti a sikereit, és milyen áldozatokat kell hoznia azért, hogy a hazai és nemzetközi versenyeken ilyen jól szerepeljen. Szó esik szorgalomról, kitartásról, tanárok és szülők szerepéről, el nem olvasott regényekről. Az interjú itt olvasható.

Farkas Alexandra, 28 éves környezettudós

Alexandra az egyik legszorgalmasabban publikáló Junior Templeton Fellow. Nincs olyan hónap, hogy ne jelenne meg egy-két cikke valamilyen hazai vagy nemzetközi szaklapban, és emellett számos tudományos és tudománynépszerűsítő előadást is tartott az elmúlt időszakban. Áprilisban pedig első helyezést ért el egy doktoranduszok és fiatal kutatók számára meghirdetett konferencián.

Horváth Anna, 17 éves közgazdász

Anna a Hajdúnánási Újságban nyilatkozott a Magyar Templeton Programról, a beválogatás folyamatáról és az Avatási rendezvényről. Első benyomásai rendkívül pozitívak. „Érezni azt, hogy olyan emberek vesznek körül, akik azért vállalták ennek a programnak a lebonyolítását, mert igenis, ezt szeretnék csinálni, az egyik legjobb érzés. Kicsit úgy tűnt, mintha munkájuk gyümölcseként tekintettek volna ránk.” – nyilatkozta az újságnak Anna.

Kiss Andrea, 27 éves dizájner

A Programba kerülése kapcsán a Hajdú Online készített Andreával egy rendkívül izgalmas interjút „Húszezer magyar tehetség között tűnt ki a debreceni dizájner” címmel, melynek hatására a Fellow-t a Debreceni Járásbíróság is megkereste. Hogy mi történt a bíróságon, arról Andrea a saját blogján számol be.

Pallai Károly, 29 éves óceánkutató, költő

Károly 12 nyelven kommunikál és 10 nyelven ír költeményeket, többek között egzotikus, óceániai nyelveken is. A Templeton Programba kerülése óta Szabó Lőrinc Díjjal és a nemzetközi Naji Naaman Nemzetközi Irodalmi Díjjal is méltatták a fiatal óceánkutató, költő, irodalmár munkáját. Számos rádió-és televízió szereplésen van túl.

Szász Szilárd, 27 éves újságíró

A Szabadság című, erdélyi közéleti napilap újságírója a Magyar Templeton Programba jutás kapcsán kérdezőből kérdezett lett. Saját kollegája készített vele interjút az újság hasábjain. Szilárd a beválogatás izgalmas eseményei és a Program bemutatása mellett saját magáról, és doktori kutatásáról is mesél az interjúban.

A Fellow-k élménybeszámolói a Magyar Templeton Program eseményeiről

A Program indulása óta majdnem minden hónapban született egy új blog, melyben a Fellow-k mesélnek a programban szerzett tapasztalataikról. Íme, egy kis válogatás a cikkek közül:

  • A Fellow-k brüsszeli utazásáról Fábián Ármin blogján olvashatunk részletes, képes beszámolót
  • Kiss Anna Sára, HelloFellow című blogján lelkesen beszámol mindenről, ami történt vele a program kezdete óta. Hogy milyen is egy Templeton csoporttalálkozó, arról itt mesél nekünk a 11 éves bloggerina.
  • Gál Réka, aki szintén 11 éves, kitartóan blogol az élményeiről. Ebben a cikkben a Csodák Palotája Illúzió Kiállításán tett látogatásról mesél.