Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Beszámoló az első Esterházy Summer University-ről

2017. július 3. és 7. között került megrendezésre az első Esterházy Summer University, Kismartonban és Fraknóban.

Az Esetrházy Magánalapítvány szervezésében megrendezett nyári egyetem résztvevőit, az Estöri verseny győzteseiből és az azt követően kiírt kreatív pályázat nyerteseiből választották ki. Így összesen 18 diák részére adódott meg a táborban való részvétel lehetősége. A tábor célja a szakmai továbbképzés melett a tartalmas nyári program és a közösségformálás volt, melyek az ötnapos együttlét során maximálisan teljesültek.

A tábor 4 napján a tematikus forráselemző,-feldolgozó workshopokon vettek részt a diákok, amelyeket Foki Tamás, a Fazekas Gimnázium igazgatóhelyettese, történelem szaktanára tartott. A Tanár Úr találó szavaival élve a diákok Sherlock Holmes szerepébe helyezkedve eredtek a múlt nyomába, és így más megvilágításba került számukra a történelem, mint tudomány. Félretolták a száraz történelemkönyveket, és közvetlen forrásokat dolgoztak fel így betekintést nyerhettek a kutatói módszerekbe. Kiemelt témák voltak a várépítészet, várostrom, életmód és gasztrotörténet a 17. században. A kismartoni és fraknói várban különleges tematikai vezetéseket kaptak a résztvevők, amelyek mindig illeszkedtek az aktuális forráselemző órákhoz. A kastélyban továbbá könyvtár szemináriumi óra is volt számukra.

A táborban jelen volt Dr. Zvara Edina, és Dr. Kiss Erika, akik előadásaikkal, és tudásukkal lenyűgözték a tanulókat (szervezőket egyaránt), és így ízelítőt kaphattak az egyetemi élet , előadások miliőjéből. A diákok számára még vonzóbbá válhatott a bölcsészettudomány, ahogy ők maguk is megfogalmazták ezt.

A Bécsbe és Sopronba látogatva szabadidős programokon vettek részt a diákok, de természetesen itt is kulturális, tartalmas idegenvezetések, múzeumlátogatások járultak hozzá a szakmaisághoz. Ellátogattak a Kunsthistorisches Museumba, soproni koronázási helyszínekre, illetve a bécsi Nagykövet Úr szívélyesen fogadta Őket.
A szervezés során igyekeztünk szórakoztató programokat is kínálni, ahol fellazulhatott a rigorózus és feszített munkatempó. Egy délutánt töltöttek a diákok a Family Parkban, ahol kibontakozott a „kis egyetemisták” kiskamasz, illetve gyermeki énje is. Esténként sétákkal, fagyizásokkal és beszélgetésekkel vezették le a napokat. A háttérben különösen ezeken a programokon volt nagy szerepe a két pedagógus kolleganőnek, Pisák Andreának és Krobak Editnek, akik szülők helyett anyukák voltak a táborban.

A tábor végére összekovácsolódott az „ESU mix”, ahogy az egyik diák megfogalmazta, az Esterházy Summer University mix. Kialakult a közösség és mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy végtelen számú kép jelent meg a verseny Facbook oldalán, hogy blogot indítottak a tábor idején, ahol teret kaptak a vélemények, a kommentek, és a pénteki napon szó szerinti könnyes búcsún kérték, hogy szeretnének jövőre is mentorként, vagy egyéb szerepben visszatérni. A táborban nem csak a jó családi hátterű diákok voltak jelen, hanem hátrányosabb helyzetűek is, akiknek valóban meghatározó, és életre szóló élményt jelentett ez a lehetőség.

Beszámoló: Madarászné Kalmár Mária