Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Szalkai Mária

Munkakör: 
Egri Lenkey János Általános Iskola
Az Egri Lenkey János Általános Iskola pedagógusa vagyok, tehetséggondozó mestertanár. Nyolc éve vezetem a Heves Megyei Tehetségsegítő Tanácsot.

• Milyen elvárásokkal jelentkeztél a tutori szerepre?
Pedagógusi pályafutásom egészében fontos feladatomnak tartottam a tehetségek támogatását. A Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács titkáraként közvetett módon segítek pedagógust, gyermeket a tehetséggondozás terén, tutorként közvetlenül a tehetségígéreteket szeretném támogatni. Célom új lehetőségek, utak felkutatása tutoráltjaim számára tehetségük kibontakoztatása érdekében.


• Miért tartod fontosnak az egyéni segítségnyújtást a tehetséges fiatalok számára?
Az egyéni segítségnyújtás a legközvetlenebb támogatás, s mint ilyen a leghatékonyabb is. Az egyéni kapcsolat keretében kerülhet felszínre leginkább a tehetségígéretek erőssége, gyengesége, amelyekre fókuszálva igazán hatékony formákat kereshetünk a tehetség kibontakoztatásához. A tutor rendszerben kapcsolat épül a tehetségígérettel, szülővel, pedagógussal egyaránt, s ez a több oldalról érkező támogatás az egyéni fejlesztés kulcsa.

 

• További gondolatod, amit fontosnak tartasz a tutorálással kapcsolatosan:
Két számomra sokatmondó gondolatot szeretnék itt megosztani, melyek tutori munkámat is támogatják: 
„Egy uncia gyakorlat többet ér egy tonna elméletnél.”  (Ernst F. Schumacher)
„A tehetség mögött köznapi szavak rejlenek: szorgalom, szeretet, szerencse, de mindenekelőtt a kitartás.” (James Arthur Baldwin)

Adatlap: