Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Elindult a regisztráció a Közgazdasági Diákolimpiára

Jelentkezési határidő: 2021. január 31. 00:00
A rangos nemzetközi versenyen elért helyezés komoly felvételi többletpontot jelent

Az egész társadalom érdeke a fiatalok pénzügyi tudatosságra való nevelése. A pénzügyi ismeretek oktatását idejében érdemes elkezdeni a pedagósoknak éppúgy, mint a szülőknek. Az ismeretek jártassággá érése hosszú folyamat, melyhez a Közgazdasági Diákolimpia intézménye jól kidolgozott versenyével járul hozzá. A megmérettetés a V4 országok részvételével zajlik.

A 2016-ban első ízben indított verseny díjazása idén bővül: a 661/2020. (XII. 24.) Korm. rendelet 15. § m) pontja értelmében a felvételiző diákok az Institut ekonomického vzdělávání által alapított, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia Közgazdasági Társaságai által támogatott és Magyarországon a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjén elért 1–3. helyezésért – ha gazdaságtudományok képzési területre jelentkeznek – 30 többletpontra lesznek jogosultak.

A versenyre a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok jelentkezhetnek az ország minden pontjáról, valamint Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból is. 

A verseny menete: 2021 februárban egy írásbeli, online fordulóval kezdődik, március végén, április elején pedig egy kétfordulós – írásbeli és szóbeli – országos döntőben mérik össze közgazdasági tudásukat a legjobbak, a pandémiára tekintettel ugyancsak online formában.

Az országos döntő legeredményesebb diákjai várhatóan 2021 szeptemberében egy angol nyelvű nemzetközi döntőben mérkőzhetnek meg cseh, lengyel és szlovák társaikkal – sőt: a cseh szervező partnerek ígérete szerint a résztvevő nemzetek köre még tovább bővül! Az országos és a nemzetközi döntő legjobbjai természetesen értékes nyereményekkel gazdagodnak. A rendezvény rangját jelzi, hogy a 2020-as nemzetközi döntő fővédnöke Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász volt, aki külön videóüzenetben köszöntötte a döntős versenyzőket.

A versenyre regisztrálni ezen a linken elérhető űrlapon lehet.

A verseny fő szervezője a Magyar Közgazdasági Társaság, a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Tanszékének támogatásával.  A diákok nemzetközi döntőre való felkészítésében részt vesz továbbá az MNB Pénzmúzeuma, a Pénziránytű Alapítvány és a Budapest Institute of Banking is.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Pénziránytű Alapítvány 2020. december 2-án tartotta első Pénziránytű Tanárklub-ját a Digitális bennszülöttek és bevándorlók – feloldhatatlan ellentétek? – címmel, ahol a generációk közötti különbségek gyökerét és a diákok motiválhatóságának problémáit járták körül.

pixabay.com