Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

10 éves a MOL Új Európa Alapítványa

2016. október 3.

A szervezet immár egy évtizede támogatja a tizennyolc évnél fiatalabb sportolókat, művészeti és tudományos tehetségeket, valamint a gyermekgyógyító programokat végző civil szervezeteket

Budapest, 2016. október 1. - Fennállásának tízéves jubileumát ünnepeli a MOL alapítványa, az Új Európa Alapítvány. A szervezet immár egy évtizede támogatja a tizennyolc évnél fiatalabb sportolókat, művészeti és tudományos tehetségeket, valamint a gyermekgyógyító programokat végző civil szervezeteket. Az alapítvány több mint egymilliárd forintot osztott ki, és több tízezer fiatalt támogatott.           

A MOL Új Európa Alapítvány tízéves fennállását ünneplő eseményt rendeztek ma a budapesti Millenárison. Az alapítvány a fiatal tehetségek és a gyermekegészségügy tartós és kiemelt támogatója.

Az Alapítvány az eltelt tíz év során több mint 4000 olyan tehetségnek nyújtott félmilliárd forint összegben segítséget, akik kimagasló eredményeket értek el a sport, a tudomány vagy művészet területén. A támogatottak közül kiemelkedik Babos Tímea teniszező, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, Csonka András ezüstérmes paralimpikon, valamint Radnóti Róza zongoraművész, Felméry Lili, balett-táncos és Boros Mihály zongoraművész.

Az alapítvány közvetetten 90 ezer gyermeken segített azzal, hogy félmilliárd forinttal támogatott közel 400 gyermekgyógyító programot. A hagyományosan forráshiányos gyermekegészségügy területén így olyan módszerek meghonosításában, és magyarországi megerősítésében vállalt jelentős szerepet, mint a különböző művészeti- és élményterápiák, illetve az állatokkal pl. kutyákkal vagy lovakkal dolgozó sikeres terápiás programok.

 Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége, az esemény fővédnöke köszöntőjében elmondta:  „A tehetség a sportolók győzelmének csak egyik összetevője. Kell hozzá a hátország, kell a szakember, aki a majdani bajnokra rátalál. Aki támogat, szervez, biztosít, kitalál, beindít, felkarol és gondoskodik. Aki az élenjárók erőforrása. Az Új Európa Alapítvány olyanokra tereli a figyelmet, akik nemcsak tehetségesek, de szorgalommal, kitartással keményen dolgoznak, hogy még jobban teljesítsenek. És olyanokra, akik a sikeres fiatalok hátországát jelentik.”

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója beszédében úgy fogalmazott:

„A MOL Új Európa Alapítványát azért hoztuk létre 2006-ban, hogy segítsük azokat a gyerekeket, akik hisznek az álmaikban, és hajlandóak ezért keményen megküzdeni. Immár tíz éve több ezer ifjú tehetség álmát segítjük megvalósítani, a gyermekgyógyító programon keresztül pedig ott állunk több ezer család mellett, akiknek nap mint nap elképesztő teherrel kell megküzdeniük. Az Új Európa Alapítvány támogatásai a jövő építésére koncentrálnak. Ennek érdekében munkánkat továbbra is folytatjuk. Büszke vagyok erre a tíz évre, és köszönöm mindenkinek, aki részt vett benne!”

A rendezvényen bemutatták az „Új Európa Alapítvány arcait” is, akikre szeptember 5-28. között, az alapítvány internetes oldalán lehetett szavazni. A program sikerét bizonyítja, hogy nagyon sok embert megmozgatott a kezdeményezés, a három hét alatt több mint 50 ezren voksoltak a fiatal tehetségekre és a civil szervezetekre, amelyek fejenként és szervezetenként egy-egy millió forint támogatásban részesülnek.

A közönség szavazatai alapján az „Új Európa Alapítvány arca” lett Bányai Zsombor párbajtőrvívó, Orosz Viktor íjász, Knoch Viktor gyorskorcsolyázó, Radnóti Róza zongorista és Kiss Márton Balázs zongoraművész.  

A civil szervezetek kategóriában az öt díjazott a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, az Autista Segítő Központ,  a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület, a Vertebra Alapítvány és a Te hangodat ismerem program.

Az egész napos családi rendezvényen a fiatal tehetségeken kívül az Új Európa Alapítvány eddigi támogatottjai is részt vettek. Köztük volt Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, valamint a MOL-csapat képviseletében az ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta kajakozó, és Szász Emese párbajtőröző, a riói olimpia bajnokai.