Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Biztos pontok – legjobbak a legjobbak között

2013. december 8.

Prima Primissima – Legjobb a legjobbak között, ismerősen csenghet a mottó mindenkinek, aki találkozott a rangos díj rádiós vagy televíziós reklámjával. A MATEHETSZ csapatában a szlogen felcsendülésével az ismerősség élménye mellett a büszkeség érzése is megjelenik, hiszen idén december 6-án három tehetségnagykövetünket, Petrás Máriát, dr. Freund Tamást és Snétberger Ferencet, illetve prof. dr. Bagdy Emőke és Lackfi János munkatársunkat is díjazták. Nagy örömmel gratulálunk nekik és az összes díjazottnak az elismeréshez!

A díjat 2003-ban Demján Sándor alapította, 2013-tól pedig Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és viszi tovább az elismerés örökségét. A Prima Primissima célja most már tizenegyedik alkalommal, hogy a magyar értelmiség szellemi eredményeit felmutatva tudományos, művészeti, sport és kulturális területeken tevékenykedő, példamutató szakmai és emberi teljesítményt nyújtó szakembereket díjazzon. A pénzjutalommal járó elismerés talán legnagyobb érdeme az a beteljesült cél, hogy a közvélemény is megismerje és elismerje ezeket a kiváló példaképeket. A Prima Primissima alapítóinak ars poeticája, hogy „az elismerés társadalomformálásban betöltött szerepe ma fontosabb, mint valaha, hiszen felgyorsult világunkban az értékválasztási lehetőségek tömegével küzdve nehéz biztos pontot találni”. Ilyen biztos pontokat és értékeket mutat fel egy-egy kiemelkedő személyiség elismerésével a díj, összesen tíz kategóriában. 
 
Irodalom kategóriában 2013-ban Lackfi János, író, költő, a MATEHETSZ Laza osztály című ifjúsági sorozatának szerzője vihette haza a Prima Primissima kitüntetést. Színház- és filmművészet kategóriában Molnár Piroska színművésznő, a Háború és Béke Natasája, A nagy füzet, a Sorstalanság és a Taxidermia színésznője lett legjobb a legjobbak között. Kiemelkedő képzőművészeti tevékenységéért Nádler István festőművész kapta a díjat, tudomány kategóriában pedig dr. Freund Tamás neurobiológus, egyetemi tanár, a 2011-es év MATEHETSZ tehetségnagykövete, Bolyai- és Széchenyi-díjas agykutató vihette haza az elismerést. Magyar Oktatás és Köznevelés terén kifejtett példamutató munkájáért prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, professor emeritus, a MATEHETSZ személyiségfejlesztő táborának vezetője nyerte el a díjat. Építészet terén elért nemzetközi szinten is ismert és elismert teljesítményéért a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának alapítója és tanára, dr. Bachman Zoltán nyerte el a Prima Primissimát. A magyar sajtóban kifejtett színvonalas és értékteremtő munkájáért az Inforádió intézménye és dolgozói kapták a díjat, magyar sport kategóriában pedig Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszó vihette haza a kitüntetést. Magyar népművészetben és közművelődés terén végzett példás munkájáért Petrás Mária népdalénekes, keramikusművész, a 2011-es évben a MATEHETSZ tehetségnagykövete lett Prima Primissima díj tulajdonosa. Zeneművészetben felmutatott nagyszerű teljesítményéért Marton Éva operaénekes, egyetemi tanár kapott kitüntetést, Snétberger Ferenc, a MATEHETSZ 2011-es tehetségnagykövete, Liszt Ferenc-díjas gitárművész, a felsőörsi Zenei Tehetség Központ alapítója pedig Prima díjban részesült. A közönség elismerését és tiszteletét kifejező díjat pedig Pál Ferenc atya mentálihigiénés szakember, a Teljes Életért Közhasznú Alapítvány alapítója vehette át. 
 
Minden Prima Primissima és Prima díjas kitüntetettnek szívből gratulálunk!