Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Polonkai Mária Bonis Bona Életmű Díjat kapott

2017. június 23.

Különlegesen gazdag, több évtizedes tehetségsegítői szakmai munkásságáért Bonis Bona Életmű Díjat vehetett át Dr. Polonkai Mária kollégánk. A díjat Novák Katalin, az EMMI államtitkára adta át az MTA Dísztermében 2017. június 16-án.

Polonkai Marika igazi TehetségBarát, a Matehetsz számára kedves szónak minden értelmében.

Szüleinek bíztató szeretetével körülölelve Polgáron már gyermekkorában megtapasztalhatta, hogy a tehetséggondozásban a szülői szerep mennyire meghatározó lehet. Kiváló tanuló és kreatívan gondolkodó egyéniség volt iskolás korában is. Édesapja ezermester tehetsége, okos helytállása, világszínvonalú munkája máig ható példa számára. Ezek alkotják Marika tehetségbarátságának gyökereit.

Fiatal fizika-kémia szakos középiskolai tanárként találkozott az első „igazi” gondozandó tehetségekkel, személyesen gyakorolhatta a leghatékonyabb megoldásokat, és tapasztalhatta a legtehetségesebb tanítványok speciális személyiségét, egyedi természetét. Igazi tehetségtörténetek indulásánál lehetett ott fejlesztőként, segítőként; ma már látható életutak igazolják munkáját – a böszörményi zöld vizsgapulcsitól a Harvardig tartó emblematikus történetek alakultak körülötte.

Tehetségbarátsága a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma: Debreceni Egyetem) magas szintű neveléstudományi tudással és tájékozottsággal is kiegészült. Az egyetemi oktatói munka, a megszerzett tudományos és egyetemi fokozatok szakmai szempontból is hitelessé tették munkáját, jól illettek kiemelkedő kognitív tehetségéhez. A tehetségsegítés szervezéséhez szükséges széleskörű pedagógiai, pszichológiai szakmai háttértudásával megbízható és szimpatikus munkatársa lett egyetemi kollégáinak.

Ilyen előzmények után következhetett Marika tehetségbarátságának kiterjedése országos hatókörre…

Praktikus kreativitását a mai napig őrzik a közreműködésével elindított vagy vezetett közoktatási programok, rendszerek. Nevéhez kötődik az Arany János Tehetséggondozó Programok kidolgozása, szakmai gondozása. Az eltelt évek során kiderült: ezek a fejlesztések Európa és a világ legkorszerűbb közoktatási szakmai megoldásai lettek.

Van olyan, hogy tehetségbarát vezető? Van: aki maga is kiváló és ezáltal a munkájával érintetteket is tehetségük szerint a leghatékonyabban segíti. Az OKÉV (Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont), valamint az Oktatási Hivatal regionális igazgatójaként Marika az iskolák, intézmények számára a lehető legkorrektebb ellátó rendszert, hivatalt hozta létre, a tanulók, a szülők, a pedagógusok számára kiszámítható keretrendszert. A hivatali munkatársak számára pedig ideális munkahelyet. És még: a regionális média is mint tisztaszavú, professzionális köznevelési riportalanyhoz fordulhatott hozzá, ami a köznevelés általános tekintélyét is erősítette.

És a projektek… Marika 2009-ben visszatért a tehetségek közvetlen közelébe is. Nagy szakmai tudással és gyakorlati tapasztalattal segítette a TÁMOP-os és segíti a most futó EFOP-os projektek munkáját. Aprólékos figyelemmel, megbízható pontossággal. Mindig tehetségbarát megoldásokkal.

Bármerre jár, szerte az országban tanítványok, kollégák köszöntik nagy szeretettel.

Marika igazi TehetségBarát, akit személyes barátsággal is lehet szeretni.

A rend kedvéért csatoljuk a hivatalos méltatást is.

Gratulálunk, Marika, és köszönjük tehetségbarátságodat, a szó minden értelmében!

Bajor Péter