Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A sakk mestere

2013. május 27.

2013-ban a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázatának egyik fődíjasa lett a 14 éves Gledura Benjamin sakkmester, aki a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) világranglistáján jelenleg Európában az első, a világon a második helyen áll, a chess.com európai nagykövete, úszóbajnok. A fődíj elnyerése kapcsán kérdeztük.

1999-ben születtél és már sakkmester vagy. Emlékszel, mikor láttál először sakktáblát?

Gledura Benjamin: Arra emlékszem, hogy négyévesen tanított meg apukám sakkozni, ötévesen már rendszeresen sakkoztam, sőt edzőm is volt, Bódi Tamás.

– Mikor kezdted el komolyan űzni ezt a sportot?

G. B.: Nyolcévesen a Szegeden megrendezett Országos Bajnokságon korcsoportomban már a második, az egy évvel később megrendezett Európa-bajnokságon a 4. helyezést értem el.

Családodban más is sakkozik?

G. B.: Mindenki tud sakkozni a családban, de nincsenek profik közöttük, egyedül én sakkozom ilyen szinten.

– Az Eger Sakk és RS Sport Klub tagja, a budapesti Sárkány-Sinus DSE vendégjátékosa, az egri Kemény Ferenc Általános Iskola testnevelés tagozatos diákja vagy, de a budapesti Maróczy Géza Központi Sakkiskola is segíti képzésedet. Ez egy speciális iskola, amelynek elsőrendű célja kiemelkedő versenysakkozók magas szintű, intenzív képzése, ahol a legkiemelkedőbbek egyéni edzésprogramba kerülnek. Te közéjük tartozol, hogyan képzeljük el, miként folyik az oktatás?

G. B.: Ez a bentlakásos iskola nemigen hasonlít egy „hagyományos” iskolai képzéshez. Egy hónapban egy héten át tart a képzés, ilyenkor egésznap nagymesterek tanítanak bennünket Budapesten, s közben sportolunk is.

– Nagyon sok versenyen veszel részt, miként készülsz fel?

G. B.: A sakkiskola állandó képzést ad, állandó felkészültséget biztosít, de minden versenyre külön-külön is készülök. Ha például egy körmérkőzésen lehet tudni, hogy kikkel ülök le játszani, akkor az edzőmmel együtt egyénenként készülünk fel rá.

– Úgy tudom, jól úszol is. Diákolimpiai bajnok voltál 2012-ben. Lehet hosszabb távon magas szinten felkészülni a két sportágra vagy előbb-utóbb választanod kell?

G. B.: Sajnos, nincs annyi idő egy nap, hogy mindkettőt teljes erőbedobással végezzem, így végül is már döntöttem, a sakkot választottam, de azért mindennap úszom is.

– A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázatának fődíjasai 196 000 forint ösztöndíjat kapnak, amit négy hónapra elosztva juttatnak a kitüntetettnek. Tudod már, mire költöd ezt az összeget?

G. B.: Az IM- (International Master/nemzetközi mester-) norma megszerzéséhez szükséges olyan versenyeken elindulnom, amelyeken nemzetközi mesterek és külföldiek is részt vesznek. Az első ilyen versenyem idén áprilisban a Nagy László szervezte First Saturday budapesti verseny volt, amelynek csak a nevezési díja 60 000 forint volt. Most pedig a zalakarosi nemzetközi versenyre megyek, s így lassan el is fogy az elnyert összeg.

– Ha ajánlanod kéne ezt a sportot másoknak, mit emelnél ki, miért jó időtöltés?

G. B.: Igazi nemzetközi szórakozás, a világ bármely táján ismerik, bárhol leülhetsz bárkivel játszani, szívesen látnak.

– 2010-ben az amerikai Bloomberg News a világ 50 legtehetségesebb gyereke között mutatott be. Ez kedves elismerés vagy valamilyen felelősséggel is jár?

G. B.: Ez egy díj volt a két sportágban, a sakkban és az úszásban nyújtott kiemelkedő teljesítményemért. Az érdekessége, hogy általában nem sportolók kapják, hanem zenészek meg tudóspalánták. Ezért nagyon jól esett az elismerés.

– Idén márciusban a chess.com, az amerikai székhelyű weblap nagykövetévé választott. Te vagy az egyetlen európai nagykövete. Pontosan mit jelent ez a megtisztelő cím? Mit kell nagykövetként végezned?

G. B.: Blogot kell írnom versenyekről a chess.com weblapon, illetve bizonyos számú online játékban részt kell vennem a chess.comon, népszerűsítenem kell a chess.com weblapot úgy, hogy a versenyeken a chess.com-logóval ellátott ruhákat kell viselnem. Ők pedig figyelemmel kísérik a pályafutásomat, és segítik, egyengetik azt. A chess.com 2008-ban jelent meg Amerikában, ma 6,5 millió regisztrált tagja van. Egyszerre 10-12 ezer fő sakkozik a weboldalon az amatőrtől a profi nagymesterekig. A játék és regisztráció ingyenes. A tervek szerint a magyar nyelvű változat elindítását kommentálni fogom.

– Nem áll tőled távol a humor, honlapod (http://gledura.ewk.hu) nyitó mondata: „Milyen bábut kérsz, szép fényeset?  Vagy adjak inkább mattot?”. Segít a humor a mindennapokban?

G. B.: Nagyon szeretem a viccelődést, és általában a barátaim is ilyenek.

– Ilyen fiatalon, 14 évesen már mester vagy. Mi a következő kitűzött cél?

G. B.: Azt szeretném, hogy minél több jó versenyen nagyon jó sakkozókkal játsszak. A nagymesteri címet pályázom meg az év végére, illetve egy Európa-bajnokságon és egy Világbajnokságon veszek részt a korcsoportomban. Persze igyekszem ezeken sikeresen szerepelni.

– Marad még időd az úszás és a sakk mellett másra is?

G. B.: A sakk a legjobb és a legfontosabb dolog számomra. Az úszás most már inkább csak a fizikai erőnlét megszerzésére és megtartására szolgál, de azt is szeretem. Ha marad még szabadidőm, akkor filmet nézek, sok kedvencem van és többször is megnézek egy-egy jó filmet. Kerékpározni szoktam még, de ha van rá idő, szívesen síelek és teniszezek is.

Gledura Benjamin edzője GM Horváth József.

Eredményei:

 2007: Országos Bajnokság, Szeged, 2. helyezés

 2008: Rapid Európa-bajnokság 4. helyezés

 2009: Korosztályos Európa-bajnokság, Olaszország, Fermo, 1. helyezés

Korosztályos Rapid Európa-bajnokság, 1. helyezés

Országos Bajnokság Rapid, Szombathely, 1. helyezés

Korosztályos Országos Bajnokság, Balatonlelle, 1. helyezés

 2010: Diákolimpia, Debrecen, 1. helyezés

Rapid Európa-bajnokság, Szabadka 1. helyezés

 2011: Rapid Országos Bajnokság, Szombathely, 1. helyezés

Korosztályos Országos Bajnokság, Celldömölk, 1. helyezés

Világbajnokság, Brazília, 2. helyezés

 2012: Korcsoportos Országos Bajnokság, 3. helyezés

Korosztályos Európa-bajnokság csapat, Csehország, Pardubice, 2. helyezés, legjobb pontszerző