Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Szakmasztárok figyelem!

2013. december 13.

2014. január 3-ig lehet jelentkezni a szakmák versenyeire!

„A jó szakma felér egy diplomával” - ezzel a mottóval és ennek a gondolatnak a jegyében rendezik meg 2014-ben ismét a Szakma Sztár Versenyt és Fesztivált április 14-16. között Budapesten. A megmérettetésre 2014. január 3-ig lehet jelentkezni a www.szakmasztar.hu oldalon.
 
2014-ben hetedik alkalommal rendezik meg a Szakma Sztár Fesztivált, melynek keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara meghirdeti a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV). Az idei évben az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjére is az esemény keretében kerül sor a Hungexpo Vásárközpontban 2014. április 14-16. között. A fesztivállá bővített versenyek célja, hogy mind a társadalom, mind a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára vonzóvá és ismertté tegyék a gyakorlatigényes szakmunkákat. 
 
Idén a szakmák országos versenyeit a nappali tagozaton végzős évfolyamban tanuló fiatalok számára összesen 38 különböző kategóriában hirdetik meg. Villamos-, gép-, fa-, könnyű- és építőipari csoportokon belül a mechatronikai technikusoktól kezdve a szerszámkészítéssel foglalkozó szakmunkásokon át a bőrdíszművesekig sok-sok szakterület képviselői mérik össze szellemi és fizikai erejüket egyaránt. A vendéglátóipari és szolgáltatási csoportban pedig cukrászok, szakácsok, pincérek, fodrászok, kozmetikusok és kereskedők csapnak össze, persze mindenki a maga szakterületének versenyzőivel. 
 
A szakmai verseny központi elődöntőből, előválogatóból és döntőből áll, a jelentkezők pedig nevezési díj befizetés nélkül, díjmentesen jelentkezhetnek és vehetnek részt a megmérettetésen. Az elődöntőkre január 6-21. között a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarák székházában kerül sor országszerte.  Az áprilisi országos döntőn kiemelkedő eredményt elérő versenyzőket az MKIK meghívja a WorldSkills és EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogató versenyeire, az itt győzelmet arató fiatal szakemberek pedig nemzetközi szakmai versenyeken képviselhetik Magyarországot. 
 
Az áprilisi fesztiválra érdeklődőként érkező iskolák diákjai egynapos szakmai kirándulás keretében ingyenesen vehetnek részt a rendezvényen. A fesztiválra 2012-ben közel tizenötezer látogató volt kíváncsi, a vidéki iskolákból pedig közel tízezer diák jutott el az esemény látogatójaként a fővárosba. 2013-ban a résztvevők 70%-a általános iskolákból érkező, 6-7. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal volt, illetve 8-9-10. osztályos diákok, szakmában tanulók és gyakorló szakemberek látogattak az eseményre. A verseny izgalmai mellett kikapcsolódás is vár a résztvevőkre, részben a diákok által előadott színvonalas programok, részben népszerű előadók szórakoztató műsorai színesítik a két napos fesztivált.