Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tehetséghálózatos műhelybeszélgetés Nyíregyházán

2019. június 27.

Második alkalommal rendeztek Miskolcon tehetséghálózati műhelyt. 

Ezúttal az Új Nemzedék Központ Közösségi terében találkoztak a résztvevők. Remélték, hogy a második alkalom is ugyanolyan sikeres lesz, mint az első alkalom.

A programot Bohdaneczky Lászlóné és Tóth Tamás, a Matehetsz szakértői moderálták. A köszöntőt a résztvevők rövid, személyes bemutatkozása követte. Az összehangolódást Tóth Tamás, a tehetséghálózat előnyeit és hátárnyait ismertető előadása zárta le.

A műhelymunkát csoportban végzett feladattal folytatták a jelenlévők. A tehetségpontok képviselői aktívan, alkotó módon vettek részt a csoportmegbeszéléseken. Bemutatták a tehetséggondozó tevékenységüket kibontakoztató szervezeti felépítést. A csoportonkénti feladatismertetésből összegzésként arra jutottak, hogy általában munkacsoportok illetve munkaközösségek látják el a tehetséggondozó feladatot, melyeknek az intézmények vezetői jelentős segítői. Nagyobb települések (városok) tankerületi központjai is segítik és támogatják a tehetséggondozást. A tehetségpontok munkájának egyedi vonását a komplexitás adja. Vannak iskolák, ahol az egyes tantárgyakra épül ez a tevékenység. Sajnos a tantestületek hozzáállása kevésbé egységes. Vannak elkötelezett, bevonható és kisebb számban kevésbé aktív pedagógusok. A tehetségpontok törekednek arra, hogy mindenki megismerje a munkájukat.
Ezen felül további erőforrásként számíthatnak segítő belső (pszichológus, pályázatíró, stb.) és a külső munkatársakra, valamint külső szervezetekre (pl. Tehetségsegítő Tanácsok). Kiemelendő a civil szervezetek, a Matehetsz támogatása.

A csoportmunkát a vendég előadók „Jó gyakorlat” bemutatói követték:
1. Tóth Ilona - Észak-magyarországi Rendészeti Tehetségsegítő Tanács – Tudásmegosztás, hálózatfejlesztés kialakítása, működtetése című jó gyakorlat

2. Némethné Szendrei Csilla - Kántor Mihály Általános Iskola Tehetségpontja – Együttműködés a pedagógiai szakszolgálattal kifejezetten a tehetségtanácsadás terén című jó gyakorlat  Meghívott vendégünk: Kopasz Gáborné - B-A-Z Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Cigándi Tagintézménye

3. Horváthné Bócsi Ildikó - Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium – Együttműködés a Colas Északkő vállalattal, az együttműködés kialakulásának és működésének bemutatása című jó gyakorlat
A bemutatókat számtalan kérdés és válasz követte.
Műhelybeszélgetésünk zárásaként a mindig pozitív gondolatokkal és felajánlásokkal teli virtuális kosarat készítettük el. Jó alapot szolgáltatva a további együttműködés segítéséhez tehetségpontjaink között.
A beszélgetések, a jó gyakorlatok bemutatása segítették a kitűzött célok elérését. Alapját képezte a hálózatosodás megindulásának. A jelenlévők örömmel fogadták a lehetőséget a kapcsolatok szélesítésére, a hálózatok kialakításának segítésére. A jó gyakorlatok bemutatásából sok ötletet, inspirációt kaptak illetve merítettek.