Menü megnyitása

Tizenöt éves az Arany János Program

2015. március 20.

Március 19-én tartották az Arany János Tehetséggondozó Program jubileumi ünnepségét.

Az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP) 15 éve azt bizonyítja, hogy érdemes és szükséges is plusz erőforrást biztosítani azoknak a tehetséges fiataloknak, akik hátránnyal indulnak - mondta Balog Zoltán a program jubileumi ünnepségén, csütörtökön a fővárosban.

A tehetség kötelez, és valamiben mindenki tehetséges - fogalmazott az emberi erőforrások minisztere. Elmondta, 15 éve kísérleti jelleggel indult a kezdeményezés, amely azóta sikeres programmá nőtt, és a felsőfokú tanulmányok folytatásához, az érettségi és szakma szerzéséhez ad segítséget. 2000-ben 13 középiskola 352 diákja kapcsolódott be, ma már négyezer tanuló vesz részt benne – emelte ki a tárca vezetője, hozzátéve: a végzettek felvételi aránya átlagosan 80 százalék, a programra 150-170 százalékos a túljelentkezés. A programban 9000 résztvevő közül 5000-en eredményes érettségit tettek.

Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter, a program ötletgazdája Mark Twaint idézte, miszerint a sikernek sok anyja van, csak a kudarc árva. A program azért indult el, hogy a kistelepülési, rászoruló fiataloknak nyisson utat a felsőoktatási továbbtanuláshoz.

Az ünnepségen a tárca vezetője és Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet vezetője Pro Talento díjakat adott át a programban kiemelkedő szerepet játszó tíz pedagógusnak.


Polonkai Mária átveszi a Pro Talento díjat

 


Veres Pál átveszi a Pro Talento díjat

A program célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását, ezért olyan tehetséges, de valamilyen szempontból nehéz helyzetű diákok jelentkezhetnek rá, akik az érettségi után főiskolán, egyetemen szeretnének továbbtanulni. A diákok az ötéves program során az érettségiig komplex középfokú nyelvvizsgát tesznek a tanult idegen nyelvből, és megszerzik a nemzetközi ECDL számítástechnikai tanúsítványt, valamint jogosítványt is szerezhetnek.

Forrás: MTI

Fotó: hirado.hu