Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Beszámoló a 2017-es Felfedezettjeinktől: Nikolényi Gergő

2017. szeptember 20.
Nemzeti Tehetségsegítő Tanács „Felfedezettjeink” 2017. - Fődíj

 

19 éves, Kistelek

Milyen területen volt szükséged segítségre és hogyan használtad fel a díj összegét?

A Felfedezettjeink 2017 pályázaton számomra ítélt összeget egy ASUS Transformer 3 Pro laptopra fordítottam. Azért volt szükségem egy új laptopra, mert az előző használatát megnehezítette lassúsága és gyakori lefagyásai, továbbá a mérete kissé nehézkessé tette a szállítását.

Az új laptop legfőbb előnyei, hogy lehetőséget ad tollal történő érintéses bevitelre, kisebb és vékonyabb, így könnyebben szállítható, valamint gyorsabb és felhasználó barátabb szoftverrel rendelkezik. Ezt az eszközt használom a legtöbb dokumentumom tárolására, még azokéra is, amelyeket korábban csak papírformában tudtam magamnál tartani. Ide tartozik néhány irat, okmány és a tanulmányaim során kapott tömérdek mennyiségű jegyzet és tananyag. A szorgalmi időszakok közötti szünetek alatt ezen több kilogramm papír elfoglalta bőröndjeim nagy részét, ezért rendszeres szállítása külföld és Magyarország között meglehetősen körülményessé vált. A laptop segítségével jegyzeteimet ugyanúgy el tudom készíteni, mint eddig, tárolásuk és szállításuk azonban sokkal kisebb helyigényű, valamint a dokumentumok rendezése is egyszerűbbé vált. Az eszközt így naponta használom a tanév alatt az előadásokon jegyzetelésre, esszék írására, valamint a feladott problémafeladatok megoldására. Ennek köszönhető, hogy az év végi vizsgáimon a legjobbak között szerepeltem, két kurzusomon 1. osztályú, másik kettőn pedig 2.1 osztályú eredményt produkáltam - a Cambridge-i vizsgarendszer szerint 1., 2.1, 2.2, 2.3 és 3. osztályú kategóriákba lehet kerülni, sorban csökkenő minőséggel.

Hogyan telt az elmúlt bő féléves tevékenységed?

A jól funkcionáló, gyors, nagy teherbírású és belső tárhelyű eszközzel sokkal gördülékenyebbé vált a tanulmányaimhoz az elvárt tananyagon felüli tudás beszerzése és kifejezetten hatékony lehettem a nyári projektmunkám során. A munkámat egy elismert immunológia laboratóriumban végeztem el, ahol a laptop nagy segítségemre volt a projekt megtervezésében, a szükséges tudományos cikkek feldolgozásában, a kísérleti elrendezések megalkotásában, az adatok kielemzésében, a projekt végi beszámoló és prezentációm megszerkesztésében és bemutatásában, valamint a laborpartnerekkel és a munkám felügyelőkkel való kapcsolattartásban. A projektem során a daganatos megbetegedésekben fontos szerepet játszó immunsejt-receptorfehérjékkel és egy, az ezek működését befolyásoló immunterápiás gyógyszer hatásaival foglalkoztam.

Úgy gondolom, hogy megfelelő elektronikai eszközök – laptop, telefon – nélkülözhetetlenek számomra annak érdekében, hogy hatékony lehessek a számomra szükséges információk megszerzésében, feldolgozásában és esetleges továbbításával. A fent említett készüléket naponta használom, így hozzájárul ahhoz, hogy naprakész lehessek tanulmányi és tudományos szempontból és, hogy munkámat gyorsan és pontosan elvégezhessem.